Beza z Erytrytolem: Przepis (High Protein, Gluten Free)

5/5 - (1 ocen)

Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować swoich sił w przygotowaniu bez na bazie erytrytolu, ale gdy nadarzyła się ta okazja, a białka czekały na swoje przeznaczenie, postanowiłam podjąć się tego kulinarnego wyzwania. Z radością donoszę, że beza z erytrytolem wcale nie różni się od tradycyjnej bezy. Przepis jest prosty, a efekty okazały się zaskakująco smaczne!

Po więcej moich przepisów LCHF: wejdź tutaj!


PRZEPIS NA: BEZA Z ERYTRYTOLEM


Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
  • 6 białek
  • 180g erytrytolu
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • dodatkowo: szczypta soli do ubicia białek
Sposób Przygotowania:
  1. Zmiel erytrol na drobny pył używając młynka do kawy.
  2. Zmieszaj słodzidło z sokiem cytrynowym i skrobią.
  3. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
  4. Do sztywnych białek dodawaj po łyżce słodzidła, cały czas miksując (kolejną łyżkę dodawaj dopiero gdy poprzednia dobrze zmiesza się z masą).
  5. Sztywną masę wyłóż porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  6. Piecz do 45min w 120°C.
  7. Po pieczeniu zostaw na wierzchu do wystudzenia i stwardnienia.

Smacznego! 🙂

Wskazówki do Przygotowania:

  1. Sok z cytryny: dodaje się do bez po to, by obniżyć pH masy jajecznej i zapobiec zapadaniu się jej w czasie pieczenia – dzięki temu bezy są bardziej kruche z zewnątrz i ciągnące w środku
  2. Mąka ziemniaczana: jej zadanie polega tylko na zrównoważeniu wilgoci soku cytrynowego.
Podziel sie z innymi:
fb-share-icon

Podobne wpisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments