Beza z Erytrytolem: Przepis (High Protein, Gluten Free)
Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować swoich sił w przygotowaniu bez na bazie erytrytolu, ale gdy nadarzyła się ta okazja, a białka czekały na swoje przeznaczenie, postanowiłam podjąć się tego kulinarnego wyzwania. Z radością donoszę, że beza z erytrytolem wcale nie różni się od tradycyjnej bezy. Przepis jest prosty, a efekty okazały się zaskakująco smaczne!
Po więcej moich przepisów LCHF: wejdź tutaj!
PRZEPIS NA: BEZA Z ERYTRYTOLEM
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- 6 białek
- 180g erytrytolu
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- dodatkowo: szczypta soli do ubicia białek
Sposób Przygotowania:
- Zmiel erytrol na drobny pył używając młynka do kawy.
- Zmieszaj słodzidło z sokiem cytrynowym i skrobią.
- Białka ubij na sztywno z odrobiną soli.
- Do sztywnych białek dodawaj po łyżce słodzidła, cały czas miksując (kolejną łyżkę dodawaj dopiero gdy poprzednia dobrze zmiesza się z masą).
- Sztywną masę wyłóż porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piecz do 45min w 120°C.
- Po pieczeniu zostaw na wierzchu do wystudzenia i stwardnienia.
Smacznego! 🙂
Wskazówki do Przygotowania:
- Sok z cytryny: dodaje się do bez po to, by obniżyć pH masy jajecznej i zapobiec zapadaniu się jej w czasie pieczenia – dzięki temu bezy są bardziej kruche z zewnątrz i ciągnące w środku
- Mąka ziemniaczana: jej zadanie polega tylko na zrównoważeniu wilgoci soku cytrynowego.
Podziel sie z innymi: