Chłodnik Litewski z Botwinki (Low Carb, Middle Fat)

Przygotowałam pyszny chłodnik litewski na bazie botwinki i maślanki. Zwykle nie jadam nabiału, ale dla tego orzeźwiającego dania robię wyjątek, bo warto! Na upalne dni jest po prostu idealny – rozkosz dla podniebienia i orzeźwienie w jednym. Botwinka to serce tradycyjnego chłodnika litewskiego, ale buraki stanowią idealną alternatywę. A co z dodatkami? Chłodnik idealnie komponuje się z surowym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem i jajkiem na twardo – każdy może wybrać to, co lubi 🙂 To właśnie te detale nadają chłodnikowi niepowtarzalny smak i świeżość.

Chłodnik Litewski z Botwinki

PRZEPIS NA CHŁODNIK LITEWSKI Z BOTWINKI


Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania botwinki: 20 minut

Wartość odżywcza (w całości):

BTW: B 100 g / T 60 g / W 95 g

Kcal: 1246 g

Składniki / 8 porcji
  • 500ml wody
  • 1-2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 1 większy burak
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 pęczek koperku
  • 5-6 ogórków gruntowych
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-1,5l maślanki
  • sól i pieprz według uznania
  • 5-6 jajek gotowanych (do podania na koniec)
  • szczypiorek (do posypania)
Sposób Przygotowania:
  1. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich.
  2. Zagotować wodę doprawioną solą. Dodać buraki i grubsze łodyżki, ocet jabłkowy, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić (np. w garnku z zimną wodą).
  3. Do wywaru dodać maślankę, posiekany koperek, starte ogórki i pokrojne rzodkiewki.
  4. Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce (około 1-2h). Podawać z ugotowanymi jajkami.

Propozycja Podania

Chłodnik polecam podawać z 5-6 jajkami ugotowanymi na twardo lub ugotowanymi młodymi ziemniakami.

Podziel sie z innymi:
fb-share-icon

Podobne wpisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments