Chłodnik Litewski z Botwinki (Low Carb, Middle Fat)
Przygotowałam pyszny chłodnik litewski na bazie botwinki i maślanki. Zwykle nie jadam nabiału, ale dla tego orzeźwiającego dania robię wyjątek, bo warto! Na upalne dni jest po prostu idealny – rozkosz dla podniebienia i orzeźwienie w jednym. Botwinka to serce tradycyjnego chłodnika litewskiego, ale buraki stanowią idealną alternatywę. A co z dodatkami? Chłodnik idealnie komponuje się z surowym ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem i jajkiem na twardo – każdy może wybrać to, co lubi 🙂 To właśnie te detale nadają chłodnikowi niepowtarzalny smak i świeżość.

PRZEPIS NA CHŁODNIK LITEWSKI Z BOTWINKI
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania botwinki: 20 minut
Wartość odżywcza (w całości):
BTW: B 100 g / T 60 g / W 95 g
Kcal: 1246 g
Składniki / 8 porcji
- 500ml wody
- 1-2 pęczki botwinki z buraczkami
- 1 większy burak
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 1 pęczek koperku
- 5-6 ogórków gruntowych
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 1-1,5l maślanki
- sól i pieprz według uznania
- 5-6 jajek gotowanych (do podania na koniec)
- szczypiorek (do posypania)
Sposób Przygotowania:
- Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich.
- Zagotować wodę doprawioną solą. Dodać buraki i grubsze łodyżki, ocet jabłkowy, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić (np. w garnku z zimną wodą).
- Do wywaru dodać maślankę, posiekany koperek, starte ogórki i pokrojne rzodkiewki.
- Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce (około 1-2h). Podawać z ugotowanymi jajkami.
Propozycja Podania
Chłodnik polecam podawać z 5-6 jajkami ugotowanymi na twardo lub ugotowanymi młodymi ziemniakami.