Keto Brownie: Przepis (Low Carb, High Fat, Gluten Free)

Dziś mam coś naprawdę wyjątkowego dla Ciebie – mój ulubiony przepis na brownie w wersji LCHF. Bo powiedz mi, kto nie kocha czekolady? Prawdę mówiąc, jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie dała się oczarować jej smakiem. Czekolada to jedna z tych magicznych rzeczy, które potrafią zdobyć serca każdego. Mówiąc inaczej, ma zdolność poprawiania naszego samopoczucia, ponieważ zawiera serotoninę – czyli znany nam wszystkim „hormon szczęścia” 🙂

Z pewnością masz teraz aż dwa powody, żeby ruszyć do kuchni i zrobić to niesamowite brownie. Intensywny smak, niski poziom węglowodanów, a do tego cała ta czekoladowa ekstaza!

 brownie

PRZEPIS NA BROWNIE W WERSJI LCHF


Czas przygotowania: do 45 minut

Wartość odżywcza (w całości):

BTW: B 58g / T 175g / W 41g

Kcal: 2043

Składniki / 14 porcji
Ciasto:
  • 250g mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 75% i wyżej)
  • 60g mąki kokosowej lub migdałowej
  • 30g kakao
  • 3/4 szklanki erytrytolu
  • aromat rumowy lub inny (wedle uznania)
  • szczypta soli
Sposób Przygotowania:
  1. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej z erytrytolem (zalecam wcześniej go zblendować w młynku – nie pozostaje wtedy na dnie miski i łatwiej się rozpuszcza).
  2. W dużym naczyniu zmiksuj mascarpone oraz aromat rumowy.
  3. Dodaj jajka do masy mascarpone i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki lub miksera na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.
  4. Do masy dodawaj stopniowo rozpuszczoną czekoladę, mieszając, aby uzyskać jednolitą masę.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę kokosową (lub migdałową), kakao oraz szczyptę soli.
  6. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, delikatnie mieszając.
  7. Przelej masę do przygotowanej formy (forma ok. 22 cm x 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (z grzałką u góry i na dole) w temperaturze 180 stopni.
  9. Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego! 🙂

Brownie – Propozycja Podania

  1. Z owocową polewą: Podawaj brownie wraz z polewą zblendowanych malin, truskawek lub borówek.
  2. Z polewą czekoladową: Udekoruj kawałki brownie gęstą, roztopioną polewą czekoladową. To idealny sposób na jeszcze większą dawkę czekoladowego smaku.
  3. Z owocami: Dodaj świeże owoce takie jak truskawki, maliny, borówki.
  4. Z dodatkiem kremu: Przygotuj delikatny krem na bazie serka mascarpone lub śmietany, który możesz podać razem z kawałkiem brownie.

Wskazówki do Przygotowania:

  1. Mąka migdałowa: Nadaje potrawom wilgotność i miękkość. Ponadto w smaku jest delikatnie orzechowa.
  2. Mąka kokosowa: wyróżnia się zdolnością do absorbowania dużej ilości wilgoci. W konsekwencji może to wpłynąć na konsystencję wyrobów pieczonych.
  3. Erytrytol: Ilość jest kwestią osobistego wyboru – dlatego spróbuj ciasta, zanim przełożysz je do formy.
  4. Gorzka czekolada: W przypadku gorzkiej czekolady, zawsze dążę do wyboru wyższej jakości, z możliwie krótkim składem i niską zawartością cukru. Taką polecam.
  5. Nieotwieranie piekarnika: Warto zaznaczyć, że nie otwieranie piekarnika w trakcie procesu pieczenia jest istotne. W momencie otwarcia drzwiczek para wodna może uciec, co potencjalnie skutkuje suchszym ciastem.
  6. Przechowywanie: Aby utrzymać wilgotność, przechowuj brownie w szczelnym pojemniku lub owiń folią spożywczą.
Podziel sie z innymi:
fb-share-icon

Podobne wpisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments