Keto Brownie: Przepis (Low Carb, High Fat, Gluten Free)
Dziś mam coś naprawdę wyjątkowego dla Ciebie – mój ulubiony przepis na brownie w wersji LCHF. Bo powiedz mi, kto nie kocha czekolady? Prawdę mówiąc, jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie dała się oczarować jej smakiem. Czekolada to jedna z tych magicznych rzeczy, które potrafią zdobyć serca każdego. Mówiąc inaczej, ma zdolność poprawiania naszego samopoczucia, ponieważ zawiera serotoninę – czyli znany nam wszystkim „hormon szczęścia” 🙂
Z pewnością masz teraz aż dwa powody, żeby ruszyć do kuchni i zrobić to niesamowite brownie. Intensywny smak, niski poziom węglowodanów, a do tego cała ta czekoladowa ekstaza!
PRZEPIS NA BROWNIE W WERSJI LCHF
Czas przygotowania: do 45 minut
Wartość odżywcza (w całości):
BTW: B 58g / T 175g / W 41g
Kcal: 2043
Składniki / 14 porcji
Ciasto:
- 250g mascarpone
- 5 jajek
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 75% i wyżej)
- 60g mąki kokosowej lub migdałowej
- 30g kakao
- 3/4 szklanki erytrytolu
- aromat rumowy lub inny (wedle uznania)
- szczypta soli
Sposób Przygotowania:
- Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej z erytrytolem (zalecam wcześniej go zblendować w młynku – nie pozostaje wtedy na dnie miski i łatwiej się rozpuszcza).
- W dużym naczyniu zmiksuj mascarpone oraz aromat rumowy.
- Dodaj jajka do masy mascarpone i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki lub miksera na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.
- Do masy dodawaj stopniowo rozpuszczoną czekoladę, mieszając, aby uzyskać jednolitą masę.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę kokosową (lub migdałową), kakao oraz szczyptę soli.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, delikatnie mieszając.
- Przelej masę do przygotowanej formy (forma ok. 22 cm x 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (z grzałką u góry i na dole) w temperaturze 180 stopni.
- Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego! 🙂
Brownie – Propozycja Podania
- Z owocową polewą: Podawaj brownie wraz z polewą zblendowanych malin, truskawek lub borówek.
- Z polewą czekoladową: Udekoruj kawałki brownie gęstą, roztopioną polewą czekoladową. To idealny sposób na jeszcze większą dawkę czekoladowego smaku.
- Z owocami: Dodaj świeże owoce takie jak truskawki, maliny, borówki.
- Z dodatkiem kremu: Przygotuj delikatny krem na bazie serka mascarpone lub śmietany, który możesz podać razem z kawałkiem brownie.
Wskazówki do Przygotowania:
- Mąka migdałowa: Nadaje potrawom wilgotność i miękkość. Ponadto w smaku jest delikatnie orzechowa.
- Mąka kokosowa: wyróżnia się zdolnością do absorbowania dużej ilości wilgoci. W konsekwencji może to wpłynąć na konsystencję wyrobów pieczonych.
- Erytrytol: Ilość jest kwestią osobistego wyboru – dlatego spróbuj ciasta, zanim przełożysz je do formy.
- Gorzka czekolada: W przypadku gorzkiej czekolady, zawsze dążę do wyboru wyższej jakości, z możliwie krótkim składem i niską zawartością cukru. Taką polecam.
- Nieotwieranie piekarnika: Warto zaznaczyć, że nie otwieranie piekarnika w trakcie procesu pieczenia jest istotne. W momencie otwarcia drzwiczek para wodna może uciec, co potencjalnie skutkuje suchszym ciastem.
- Przechowywanie: Aby utrzymać wilgotność, przechowuj brownie w szczelnym pojemniku lub owiń folią spożywczą.
Podziel sie z innymi: