Chili Con Carne: Przepis (Low Carb, High Fat, Gluten Free)

Chili con carne to ikona kuchni meksykańskiej, która podbiła podniebienia na całym świecie! Dla miłośników ostrości jest to idealny wybór, ponieważ pikantność tej potrawy nigdy nie zawodzi! Chili con carne zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także ma potencjalny wpływ na zdrowie, dzięki obecności kapsaicyny – substancji, która króluje w papryce chili i jej różnych odmianach, takich jak Tabasco, Jalapeño, Piri-piri, czy Habanero.

Niemniej jednak, pamiętaj, że nie każdy przepada za ostrym jedzeniem lub ma ochotę na wulkaniczne doznania smakowe, więc dopasuj ostrość do swojego gustu.

chili con carne

PRZEPIS NA CHILI CON CARNE


Czas przygotowania: do 1 godziny

Wartość odżywcza (w całości):

BTW: B 120g / T 70g / W 45g

Kcal: 1142

Składniki / 4 porcje
  • 500g mięso mielone wołowe
  • 400-500g passaty pomidorowej
  • 200g czerwona fasola
  • 1-2 średnie cebule
  • smalec
  • papryka chili mielona, czosnek, kolendra mielona, kmin rzymski mielony, papryka słodka i ostra, tymianek
  • papryczki jalapeño (opcjonalnie)
  • papryczki piri-piri (opcjonalnie)
  • sól i pieprz wedle uznania
Sposób Przygotowania:
  1. Rozpuść smalec na patelni i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
  2. Następnie dodaj mięso oraz przyprawy do cebuli na patelni. Co jakiś czas mieszaj, aby równomiernie się podsmażało.
  3. Gdy mięso jest lekko przysmażone, dodaj pomidory.
  4. Odczekaj, aż nadmiar wody z pomidorów odparuje, a sos zacznie gęstnieć.
  5. Teraz dodaj fasolę do mięsa na patelni.
  6. Duś potrawę przez około godzinę. Im dłużej dusisz, tym smak będzie bardziej intensywny.

Smacznego! 🙂

Chili Con Carne – Propozycja Podania

  1. Z kwaśną śmietaną lub jogurtem: aby złagodzić pikantność i dodać delikatnego kremowego smaku.
  2. Z natką pietruszki lub koperkiem.

Wskazówki do Przygotowania:

  1. Fasola: Samo chili bez fasoli też wyjdzie i będzie zdecydowanie lepszą wersją posiłku niskowęglowodanowego.
Podziel sie z innymi:
fb-share-icon

Podobne wpisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments