Spaghetti Bolognese z Makaronem z Cukinii (Low Carb, Paleo)
Na dzisiaj mam dla was wyjątkowy przepis we włoskim smaku, czyli Spaghetti Bolognese, ale w wersji LCHF. Danie to uwielbiane przez wszystkich – bo kto nie lubi pysznego spaghetti?
Jednak problemem na diecie LCHF jest tradycyjny makaron, który pełen jest węglowodanów. Na szczęście istnieje świetna alternatywa – makaron z cukinii. To warzywo jest prawdziwym mistrzem w kuchni LCHF, ponieważ ma niewielką ilość węglowodanów i naprawdę doskonale komponuje się z sosem.

PRZEPIS NA SPAGHETTI BOLOGNESE Z MAKARONEM Z CUKINII
Czas przygotowania sosu: 35-40 minut
Czas przygotowania makaronu z cukinii: 5 minut
Wartość odżywcza (w całości):
BTW: B 181 g / T 151 g / W 52 g
Kcal: 2356 g
Składniki / 6 porcji
- 3 średnie cukinie
- 800 g mięsa mielonego wołowego
- 1-2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 600 g passaty pomidorowej
- Przyprawy: oregano, bazylia, słodka/ostra papryka, chili
- Sól i pieprz wedle uznania
- Smalec do smażenia
Sposób Przygotowania:
- Cukinie umyj i odetnij końce. Następnie użyj spiralizera lub obieraczki do warzyw, aby stworzyć makaron z cukinii. Możesz też pokroić cukinię w cienkie paski, jeśli nie masz spiralizera.
- W dużym garnku rozgrzej smalec. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj mięso mielone do garnka i smaż, mieszając (można również przesmażyć mięso na patelni, jednak ja preferuję użycie garnka, aby przyspieszyć proces przygotowania).
- Następnie dodaj passatę pomidorową, zioła oraz sól i pieprz. Mieszaj wszystko, aby dobrze połączyć składniki.
- Gotuj sos na niskim ogniu przez około 15-20 minut, aby smaki się przegryzły i sos zgęstniał.
Smacznego! 🙂
Propozycja Podania Spaghetti
Podawaj ze startym serem na wierzchu, aby otrzymać bardziej kremową konsystencję.
Alternatywa dla składników
- Zamiast mięsa wołowego, sprawdzi się również mięso wieprzowe lub mieszanka mięsa wołowego z wieprzowym.
- Makron z cukinii można podgotować w gotującej się wodzie przez ok. 5 minut lub można go spożyć na surowo (osobiście preferuję wersję na surowo, jest zdecydowanie lepsza ;)).
- Zamiast passaty pomidorowej, można użyć świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki.
Podziel sie z innymi: