Spaghetti Bolognese z Makaronem z Cukinii (Low Carb, Paleo)

5/5 - (1 ocen)

Na dzisiaj mam dla was wyjątkowy przepis we włoskim smaku, czyli Spaghetti Bolognese, ale w wersji LCHF. Danie to uwielbiane przez wszystkich – bo kto nie lubi pysznego spaghetti?

Jednak problemem na diecie LCHF jest tradycyjny makaron, który pełen jest węglowodanów. Na szczęście istnieje świetna alternatywa – makaron z cukinii. To warzywo jest prawdziwym mistrzem w kuchni LCHF, ponieważ ma niewielką ilość węglowodanów i naprawdę doskonale komponuje się z sosem.


PRZEPIS NA SPAGHETTI BOLOGNESE Z MAKARONEM Z CUKINII


Czas przygotowania sosu: 35-40 minut
Czas przygotowania makaronu z cukinii: 5 minut

Wartość odżywcza (w całości):

BTW: B 181 g / T 151 g / W 52 g

Kcal: 2356 g

Składniki / 6 porcji
  • 3 średnie cukinie
  • 800 g mięsa mielonego wołowego
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 g passaty pomidorowej
  • Przyprawy: oregano, bazylia, słodka/ostra papryka, chili
  • Sól i pieprz wedle uznania
  • Smalec do smażenia
Sposób Przygotowania:
  1. Cukinie umyj i odetnij końce. Następnie użyj spiralizera lub obieraczki do warzyw, aby stworzyć makaron z cukinii. Możesz też pokroić cukinię w cienkie paski, jeśli nie masz spiralizera.
  2. W dużym garnku rozgrzej smalec. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj mięso mielone do garnka i smaż, mieszając (można również przesmażyć mięso na patelni, jednak ja preferuję użycie garnka, aby przyspieszyć proces przygotowania).
  4. Następnie dodaj passatę pomidorową, zioła oraz sól i pieprz. Mieszaj wszystko, aby dobrze połączyć składniki.
  5. Gotuj sos na niskim ogniu przez około 15-20 minut, aby smaki się przegryzły i sos zgęstniał.

Smacznego! 🙂

Propozycja Podania Spaghetti

Podawaj ze startym serem na wierzchu, aby otrzymać bardziej kremową konsystencję.

Alternatywa dla składników

  1. Zamiast mięsa wołowego, sprawdzi się również mięso wieprzowe lub mieszanka mięsa wołowego z wieprzowym.
  2. Makron z cukinii można podgotować w gotującej się wodzie przez ok. 5 minut lub można go spożyć na surowo (osobiście preferuję wersję na surowo, jest zdecydowanie lepsza ;)).
  3. Zamiast passaty pomidorowej, można użyć świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki.
Podziel sie z innymi:
fb-share-icon

Podobne wpisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments