Jak zaplanować dzień jedzenia od A do Z?

Jeśli planujesz swój dzień, to dlaczego by nie zaplanować swojego dnia jedzenia będąc na diecie LCHF? Odwieczny problem „co na obiad?” zniknąłby w mgnieniu oka.
Planowanie dnia, w tym również planowanie dnia jedzenia, pozwala nam zminimalizować stres i uniknąć sytuacji, w których wszystko zostaje zrobione na ostatnią chwilę.

Oto mały przewodnik, który może pomóc w planowaniu dnia i jedzenia:

1. Lista zakupów

Bez tego się nie obejdzie. Po prostu koniecznie musisz zrobić zakupy, najlepiej na kilka dni, aby zaoszczędzić mnóstwo czasu. Listę niezbędnych produktów możesz pobrać zapisując się do mojej listy mailingowej. Tutaj znajdziesz link do tej listy.

2. Nic na ostatnią chwilę!

Nic na ostatnią chwilę!

Dzień jedzenia jest najlepiej zaplanować wcześniej, przygotowując posiłki na kilka dni lub nawet na cały tydzień. Przygotowanie obiadów na 2-3 dni i posiłków do pracy wieczorami to żadna nowość, ale sprawdzony sposób na zapewnienie sobie pewności, że wszystko przebiegnie zgodnie z planem, bez żadnych niespodzianek. Jeśli zaczynasz, warto zacząć od prostych dań, szczególnie jeśli przestrzegasz diety LCHF. Chodzi o to, aby ułatwić sobie życie, nie utrudniać. Jeśli masz ochotę i czas na eksperymenty kulinarne, wykorzystaj dni wolne, kiedy możesz poświęcić więcej czasu na gotowanie. Pamiętaj, że nawet rutynowe posiłki można zawsze nieco zmodyfikować i szukać zamienników, aby nadal smakowały wybornie! 🙂

3. Idealna porcja – Dzień Jedzenia w Sam Raz!

Nie chodzi o ścisłe trzymanie się zasad i liczenie każdego gramu jedzenia (liczenie kalorii to nie jest dobry punkt odniesienia – przecież nie jesteśmy piecem spalinowym…). Najlepszym sposobem na rozpoczęcie jest ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów, dlatego tłuszcze i białko powinny dominować w diecie. To naprawdę wystarczy. Jedz, aż poczujesz, że Twój głód się zaspokoi, nie doprowadzaj się do momentu przejedzenia. To tłuszcze mają sprawić, że będziesz się czuła syta. Postawienie na proporcje 2:2:1 (tłuszcz, białko, węglowodany) + solidna garść warzyw to dobry krok naprzód 🙂

4. Rozkład posiłków: Dlaczego częstotliwość ma znaczenie?

Na diecie LCHF wystarczy spożywać 2-3 posiłki dziennie. To w zupełności wystarcza. Im rzadziej jemy, tym lepiej się czujemy. Częste i obfite posiłki wiążą nas w kuchni, nieustannie myślimy o jedzeniu, a nasz organizm pracuje na pełnych obrotach, aby strawić pokarm. Okazuje się, że jesteśmy wolni od jedzenia tylko wtedy, gdy śpimy. Brzmi to dość niewiarygodnie, prawda? Tymczasem wszyscy nam wmawiają, że musimy jeść 5-6 posiłków dziennie i liczyć każdą kalorię…To totalne szaleństwo!

5. Dzień jedzenia i jego najlepsza pora?

Dzień jedzenia i jego najlepsza pora?

Nie ma jednej konkretnej pory na jedzenie, która pasowałaby do wszystkich. Dla niektórych idealnym rozwiązaniem jest spożycie pierwszego posiłku zaraz po przebudzeniu, przed rozpoczęciem pracy, podczas gdy dla innych może to być dopiero przed południem. Jednak istnieje kilka wskazówek, które warto wziąć pod uwagę, aby znaleźć odpowiedź na pytanie, kiedy jeść:

  • Węglowodany – moją zasadą jest unikanie ich spożywania w określonych porach dnia jedzenia. Staram się nie jeść węglowodanów przed snem, zaraz po przebudzeniu oraz przed lub po treningu. Kieruję się tą zasadą, ponieważ węglowodany powodują wzrost poziomu insuliny, a w tych konkretnych momentach nie potrzebujemy dodatkowego wzrostu insuliny. Unikanie spożycia węglowodanów w tych wybranych porach dnia jedzenia pomaga utrzymać stabilny poziom insuliny i zminimalizować wahania poziomu cukru we krwi.
  • Mówi się, że śniadanie (pierwszy posiłek) jest najważniejszym posiłkiem. Osobiście zgadzam się z tym, szczególnie jeśli składa się ono z tłuszczu i białka. Taki pożywny posiłek utrzymuje uczucie sytości przez wiele godzin, eliminując potrzebę podjadania. Niemniej jednak, nie uważam, że śniadanie musi być spożywane tuż po przebudzeniu.
  • Nie jedz po godzinie 18. Nie widzę sensu, aby kierować się tą zasadą, ponieważ nie ma jednoznacznych dowodów na to, że jedzenie po konkretnej godzinie jest niezdrowe lub prowadzi do przyrostu wagi. Dlatego możesz śmiało jeść także po tej godzinie, jeśli odczuwasz głód.
  • Prosta zasada brzmi: najlepszym momentem na jedzenie jest wtedy, gdy odczuwamy prawdziwy głód. Ale jak rozpoznać ten autentyczny głód? Prawdziwe uczucie głodu pojawia się wtedy, gdy sięgamy po prawdziwe, nieprzetworzone jedzenie, dlatego ważne jest zrozumienie różnicy między prawdziwym głodem a emocjonalnym jedzeniem, które wynika z czynników takich jak stres, nuda (wyrobiony nawyk sięgania po jedzenie/zaglądania do lodówki) czy nagroda. Kluczowym elementem zdrowej relacji z jedzeniem jest umiejętność rozpoznawania prawdziwego głodu poprzez odczuwanie fizycznego dyskomfortu i spożywanie prawdziwego, nieprzetworzonego jedzenia.
  • Druga prosta zasada mówi, że najlepiej jest ustalić odpowiednie pory posiłków i trzymać się ich regularnie. Nasz organizm nie lubi częstych zmian i potrafi dostosować się do ustalonego rytmu, reagując automatycznie, gdy nadejdzie kolejna pora jedzenia. Na przykład, jeśli ustalisz sobie posiłki o godzinie 10:00, 14:00 i 17:00, twój organizm stopniowo przyzwyczai się do tego harmonogramu, a z czasem zauważysz, że głód pojawia się w okolicach tych właśnie godzin.

Podsumowanie

Planowanie posiłków nie musi być skomplikowane – wystarczy odrobina chęci i zaangażowania, aby rozpocząć ten proces. Z czasem, dzięki regularnemu planowaniu, staje się on naturalnym nawykiem, który przynosi wiele korzyści. Planowanie posiłków daje nam kontrolę nad tym, co jemy, pozwala uniknąć impulsywnych decyzji żywieniowych oraz zapewnia nam zdrowe. Niezależnie od naszych celów żywieniowych, planowanie posiłków jest narzędziem, które pomaga nam osiągnąć sukces i cieszyć się zdrowym stylem życia.

Podziel sie z innymi:
fb-share-icon

Podobne wpisy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments